Het verfproces

Bij het verven van plantaardige garens is het van belang een 'zalig badje' te creëren, met de juiste pH-waarde. Die pH-waarde is belangrijk, omdat hij ervoor zorgt dat het garen de verf het beste opneemt. Om de juiste waarde te verkrijgen, gebruik ik een 99.9% zuivere soda. Vervolgens breng ik de verf aan op het garen en laat ik het garen minimaal 24-36 uur staan. Voor het verven gebruik ik Procion-verf: dit bevat geen giftige stoffen, wordt in water door bacteriën afgebroken en is daarmee niet belastend voor het milieu. Als de verf 'gepakt' heeft begint het proces van wassen en drogen. Voor het wassen gebruik ik zoveel mogelijk schoon regenwater: buiten het feit dat dit duurzaam is, bevat regenwater geen kalk, wat de zachtheid van het garen ten goede komt. Een ouderwetse centrifuge (zo een met een tuitje waar je een opvangbak onder zet) heeft een glansrol in het verfproces. Doordat de verfstof eruit wordt geperst, hoef ik minder vaak te spoelen waardoor er veel minder water wordt gebruikt. Voordat een streng bij jou in de bus valt, ben ik er van begin tot eind zo'n drie dagen mee bezig geweest. 

Procion-verf is in alle kleuren van de regenboog te krijgen, maar ze beginnen in de basis allemaal met rood, geel en blauw. Ik kies ervoor om de kleuren zelf te mengen, om zo volledige regie over het uiteindelijke resultaat te hebben. Simpel is het niet: je zou wellicht denken dat je met gelijke delen geel en blauw een middengroene tint krijgt, maar niets is minder waar. De pigmenten van blauw zijn véél sterker dan geel, waardoor je veel meer geel óf veel minder blauw zult moeten gebruiken om tot middengroen te komen. Het is geweldig om met slechts drie primaire kleuren er lekker op los te experimenteren! 


Om kleuren te kunnen herhalen moet je minitueus een recept bijhouden, tot op de gram en milliliter nauwkeurig. Soms heb ik gewoon zin om mijn inspiratie te volgen en niks op te schrijven, wat resulteert in garen dat ik niet nogmaals kan verven, aangeduid met OOAK (one of a kind). Zie je dus iets moois dat die titel draagt, zorg dan dat je voldoende strengen besteld om je project te kunnen maken, want de kleur is niet herhaalbaar.  

 

© 2020 - 2024 de Draadzaak | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel