Mooi, maar bijzonder oncomfortabel


Begin jaren negentig zat ik op de middelbare school. Een school met zo'n 1000 leerlingen en onderwijs op meerdere niveaus. Wouter was een paar jaar ouder en zat op het VWO. Hij was de hunk van de school, had veel aanbidders en als hij bij het wisselen van lokalen door de gang liep, stonden hordes meisjes als muurbloempjes in deuropeningen. 

Met terugwerkende kracht hoop ik heel erg dat hij er zelf niet zoveel van heeft gemerkt, want dat moet wel een tikkie ongemakkelijk zijn geweest. Wouter was woestaantrekkelijk: haar in de plooi maar tóch nonchalant, goeie spijkerbroek en een hele coole witte kabeltrui. En je voelt 'm wellicht aankomen: al vrij spoedig liepen alle meiden óók in zo'n trui, inclusief ondergetekende. Die trui was een beetje als hoge hakken: mooi maar bijzonder oncomfortabel. Desalniettemin heb ik zo'n twee jaar in die trui gewoond.

De Wouter-trui was gemaakt van een combinatie van wol en acryl. Dat zorgde na de fietstocht van 7 kilometer (afstand van huis naar school) voor klotsende oksels en jeuk van kruin tot dikke teen. Want ook waar dat ding mijn huid niet raakte, voelde ik het kriebelen. Ik was nogal eczeemgevoelig en mede daardoor was deze trui geen aanrader. Maar ja, álles om erbij te horen.
Wol bevat wolalcoholen zoals lanoline. Het is dus vaak niet de wol zelf waar je allergisch voor bent (al kunnen grove wolsoorten wel gekriebel geven), maar de lanoline die het bevat. En acryl wordt gemaakt van aardolie of aardgas, en verwerkt in een koud proces met stoom of vloeistof. Acryl geeft wel warmte maar ademt niet, vandaar ook die klotsende oksels. 

Ben jij allergisch voor wol? Of wil je liever niet met dierlijke producten werken? Dan zijn er gelukkig heel veel andere opties tegenwoordig. Zo kun je kiezen voor katoen in verschillende diktes, een combinatie van bamboe en linnen (een geweldige combi als je het mij vraagt, want het linnen zorgt voor de natuurlijke uitstraling en het bamboe voor zachtheid en een prachtige glans) of bijvoorbeeld voor tencel garen dat gemaakt is van de pulp van eucalyptusbomen, prachtig glanst en bovendien oersterk is.

Opties te over dus, ook voor een prachtige handgeverfde Wouter-trui die niet kriebelt ;-) 

© 2020 - 2022 de Draadzaak | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel