Valt best mee toch ?


Dertien jaar geleden kocht ik bij een kleine bergsportwinkel in Dordrecht een paar wandelschoenen van 280 euro (van die lompe bruine met rode veters). Ik was al zeker een jaar op zoek naar goede wandelschoenen, maar met brede voeten en een hele hoge wreef viel dat niet mee. Die 280 euro was ver boven mijn budget, maar ik besloot het mezelf te gunnen want hé: wandelen is heel gezond! Ik heb ze zorgvuldig ingelopen en wat záten die peperdure schoenen als gegoten. Samen hebben we o.a.  Mount Brandon (Ierland) beklommen, van het spectaculaire uitzicht genoten in de Grand Canyon en een tocht gemaakt naar de Fox-gletsjer in Nieuw-Zeeland. Een helse tocht, want met mij erin, hadden die schoenen het wel wat zwaar te verduren.

Na elk avontuur poetste ik ze zorgvuldig, ging er wat “sneaker treater” in (een soort schoenendeo) en spoot ik ze opnieuw in met zo’n beschermmiddeltje. Na een jaar of acht werden het “mooi weer schoenen”, omdat ze niet meer waterdicht waren. Desondanks heb ik er daarna nog vier jaar op gelopen. De twaalf jaar dat ik ze fanatiek heb gedragen, hebben ze me dus nog geen twee euro per maand gekost. Valt best mee toch? 

De moraal van dit verhaal? Je mag jezelf best eens iets gunnen! Handgeverfde garens zijn duurder dan commerciële, maar het is dan ook een heel andere ervaring. Niet dat ik wil beweren dat je met commerciele garens geen prachtige dingen kunt maken - in tegendeel! - maar het is gewoonweg een andere ervaring met een ander resultaat. Handgeverfd garen is met liefde gemaakt, elke streng is anders dan zijn verfbadgenoten. En dat geeft, of je nou twee jaar of twintig jaar breit of haakt, een bijzonder en uniek eindresultaat, waar er maar één van is. En juist dat laatste maakt het zo bijzonder. Ben je een handwerk(st)er met een klein(er) budget, maar zou je wel graag eens iets maken met handgeverfd garen? Spaar dan je financiële meevallers, extraatjes en verjaardagsgeld op om jezelf die toffe ‘sweater quantity’ kado te kunnen geven.

En heb je dat mooie vest af? Dan kun je er nog jaren plezier van hebben! Je hebt immers gekozen voor kwalitatief goede garens en er tijd, liefde en aandacht in gestoken om ‘m te maken. Hij gaat dus niet zomaar met wat spijkerbroeken en sokken in de wasmachine. Je wast je item op de hand en mocht het wat gaan pillen, dan maak je’m weer als nieuw met een pluizenscheerder of gleener. Komt er een gaatje in omdat je ergens achter bent blijven haken? Dan kun je dat repareren met ‘visible mending’. Dat is nog hartstikke hip ook! Duurkoop wordt op die manier een hele goede, duurzame koop.

Hoe het nu met mijn schoenen is? Nadat ze nog één jaar dienst hebben gedaan in de tuin, heb ik een paar maanden geleden definitief afscheid van ze genomen. Met pijn in het hart, want we hebben zóveel van de wereld gezien samen. Ik heb wederom diep in de buidel getast - maar nu met overtuiging - en nieuwe gekocht. De verkoper heeft me verzekerd dat deze schoenen ook zeker in zijn voor de mooiste avonturen. We gaan het zien!    

 

© 2020 - 2022 de Draadzaak | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel