De prijs van handgeverfd garen

Waarom zijn handgeverfde garens duurder dan garens van grote merken? Die vraag zie ik regelmatig voorbij komen en daar zijn best een paar dingen over te zeggen. 

Handgeverfd  =  met-de-hand geverfd 
Indie dyed, handgeverfd, handpainted, handmade, het komt allemaal op hetzelfde neer: iemand heeft tijd, kennis en geld geïnvesteerd om met de hand een uniek product te maken. In mijn geval een uniek garen in een kleine oplage. Er is geen sprake van massaproductie, dus van het project dat jij ermee gaat maken zul je nergens een tweede zien. Hoe cool is dat!?

Ik verf garens op kleine schaal

Garenfabrikanten kunnen werken met grote oplages,  grondstoffen in bulk inkopen en het proces van verven automatiseren. Ik koop ongeverfd katoen in, in kleine hoeveelheden, binnen de EU. Ik werk op kleine schaal en alhoewel ik het proces van verven wel heb geoptimaliseerd, doe ik nog steeds álles met de hand. Het gehele proces van strengen maken, voorweken, verven, wassen, drogen, labelen, fotograferen en in de webshop zetten duurt ongeveer drie dagen. Handgeverfd garen maken is een tijdsinvestering. Dat leidt tot een uniek product en heeft daarom een hogere prijs dan een in bulk geproduceerd garen. 

De productie vindt plaats in Nederland
Grote garenproducenten verplaatsen hun productieproces vaak naar lage lonen landen zoals Bangladesh, waardoor er veel goedkoper geproduceerd kan worden. Bedenk wel dat ergens in de keten mensen niet voldoende betaald worden voor hun werkzaamheden, want op een bolletje garen van 2 à 3 euro wordt nog steeds winst gemaakt. 

Tot slot
Met het handgeverfd garen van de Draadzaak support je mijn droom om een eigen onderneming te hebben en m'n eigen broek op te kunnen houden. Elke bestelling - groot of klein- is een feestje en ik het vertrouwen wat daaruit spreekt, waardeer ik enorm! Je koopt een uniek product en jouw unieke garen zal resulteren in een unieke creatie die niemand anders heeft. Best uniek toch? 

 

 

© 2020 - 2022 de Draadzaak | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel