De prijs van handgeverfd garen

Waarom zijn handgeverfde garens duurder dan garens van grote merken? Die vraag zie ik regelmatig voorbij komen en daar zijn best een paar dingen over te zeggen. 

Handgeverfd  =  met-de-hand geverfd 
Indie dyed, handgeverfd, handpainted, handmade, het komt allemaal op hetzelfde neer: iemand heeft tijd, kennis en geld geïnvesteerd om met de hand een uniek product te maken. In mijn geval een uniek garen in een kleine oplage. Er is geen sprake van massaproductie, dus van het project dat jij ermee gaat maken zul je nergens een tweede zien. Hoe cool is dat!?

Ik verf garens op kleine schaal

Garenfabrikanten kunnen werken met grote oplages,  grondstoffen in bulk inkopen en het proces van verven automatiseren. Ik koop ongeverfd katoen in, in kleine hoeveelheden, vanuit het Verenigd Koninkrijk. Ik werk op kleine schaal en alhoewel ik het proces van verven wel heb geoptimaliseerd, doe ik nog steeds álles met de hand. Het gehele proces van strengen maken, voorweken, verven, wassen, drogen, labelen, fotograferen en in de webshop zetten duurt ongeveer drie dagen. Handgeverfd garen maken is een tijdsinvestering. Dat leidt tot een uniek product en heeft daarom een hogere prijs dan een in bulk geproduceerd garen. 

De productie vindt plaats in Nederland
Grote bedrijven verplaatsen hun productieproces in sommige gevallen naar lage(re) lonen-landen, waardoor er veel goedkoper geproduceerd kan worden. 


Tot slot
Met handgeverfd garen ondersteun je de (kleine) middenstander en koop je een uniek product. Jouw unieke garen zal resulteren in een unieke creatie die niemand anders heeft. Best uniek toch? 

© 2020 - 2021 de Draadzaak | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel